fbpx
← Tilbake til bloggen

Alt om CMYK-farger

Av Nikita Nielsen · 27. oktober 2023

CMYK-fargesystemet er det desidert mest brukte fargesystemet for offset- og digitaltrykk. Det betyr at det er en fargeprosess du ofte møter i hverdagen, det kan være en flyer med et politisk budskap eller en plakat som reklamerer for en konsert i nærheten, men det kan også være papiret du skriver ut fra din egen printer hjemme. Vil du vite mer om hva CMYK betyr, hvordan fargeprosessen fungerer og hvordan fargene vises på trykksaker? Da trenger du ikke lete lenger, for i denne artikkelen skal vi ta for oss alt dette! Fargesystemet kalles CMYK fordi CMYK står for Cyan, Magenta, Yellow (gul) og Key (svart). Navnet representerer altså de fire primærfargene i fargeprosessen som blandes sammen til nesten 70 % av alle fargene som er synlige for det menneskelige øyet. CMYK-farger kan både kalles 4-fargetrykk og fullfargetrykk. Årsaken til at det kalles 4-fargetrykk, er at det brukes 4 farger som primærfarger. Årsaken til at det kalles fullfargetrykk, er at prosessen gjør det mulig å bruke så mange farger som mulig i designet, uten å betale noe ekstra.  Du spør deg kanskje hvorfor disse fire fargene er grunnfargene i CMYK, og hvorfor ikke flere farger, slik at den kan matche mer enn 70 % av alle farger? Årsaken til disse fargene er at de er rimelige, siden cyan, magenta, gul og key er de fire fargene som til sammen gir oss det bredeste fargespekteret for print. Det ville selvsagt ha vært større med flere farger, men prisene ville også ha vært høyere.  I dag er det imidlertid en realitet at flere store trykkerier, spesielt innen industritrykk, har trykkmaskiner som kan trykke med opptil åtte farger. Den viktigste grunnen til at dette er blitt en realitet, er at det øker fargespekteret, spesielt når det gjelder sterkere farger. Disse bedriftene bruker imidlertid vanligvis Pantone-farger som fargesystem.

Hvordan blandes CMYK-farger

Når man sier at fargene blandes sammen, høres det ut som om de legges i en bøtte og deretter blandes. Slik er det ikke når det gjelder blanding av CMYK-farger. Det skjer faktisk ved at mange små punkter med én farge slippes ned på arkene ved siden av hverandre. Når trykkeriet trykker, blander det altså ikke fargene, men skriver ut bittesmå prikker av cyan, magenta, gul eller key. Siden prikkene er så små, får øynene og hjernen vår til å bearbeide prikkene, slik at det ser ut som farger og det designet vi ønsker.

Hvordan fungerer CMYK-utskrift?

Når du bruker CMYK-farger for å skape det ønskede designet eller den ønskede fargen, blandes CMYK-fargene sammen, og gjennom subtraktiv syntese skaper de fargene som trengs i trykket. Subtraktiv syntese er en prosess der primærfargene (cyan, magenta, gul og svart) trykkes på arket som fyllstoff. Når lyset treffer arkene med fargene, passerer det gjennom hver av fargene, og hver gang det passerer gjennom en farge, absorberes noe av lyset av blekket. Det gjenværende lyset reflekteres deretter av det hvite arket, og det er dette lyset som viser fargene. Det betyr at det er fargenes intensitet som avgjør hvor mørke fargene blir. Hvis det ikke tilsettes noen farge i trykket, blir det helt hvitt, og hvis alle de fire fargene tilsettes med høyeste intensitet, blir trykket svart. Denne prosessen står i kontrast til prosessen med RGB-farger, der fargene blir mørkere jo mindre fargeintensitet som brukes.

Hvordan fungerer CMYK-fargekoder?

Når du lager et design eller en trykkfil med CMYK-farger, er det viktig å vite hvordan CMYK-fargekodene fungerer. Heldigvis er det ganske enkelt. Siden vi bruker fire farger til å lage et design, er det intensiteten til hver farge vi har kontroll over. Intensiteten går fra 0 til 100, noe som betyr at 100 er den høyeste intensiteten og 0 den laveste. Så hvis du vil ha den reneste cyanfargen, vil CMYK-koden være C100, M0, Y0, K0, og så fortsetter du med resten hvis du vil ha høy intensitet i resten av fargene. Det eneste unntaket er sort, der den reneste sorte fargen er C100, M100, Y100, K100, fordi trykket blir mørkere jo høyere fargeintensiteten er, som forklart om subtraktiv syntese.

Hvor brukes CMYK-farger?

Som nevnt innledningsvis i denne artikkelen brukes CMYK-farger til å trykke på papir, spesielt hvitt papir. CMYK-fargeprosessen er den vanlige prosessen for hjemmeprintere, men den brukes også av mange trykkerier til å trykke flyers, plakater og mange andre prosjekter. På grunn av de lave kostnadene ved CMYK-fargeprosessen er det mange produsenter av trykt emballasje som tar i bruk denne fargeprosessen, slik at de kan tilby kundene lavere opplag.  CMYK-fargesystemet egner seg ikke så godt til å trykke på andre materialer enn papir, siden blekkdråpene må plasseres svært nøyaktig for at designet skal se bra ut. Materialer som plast og metall er svært vanskelige å trykke på, og ofte fester ikke trykket seg før trykket er påført.
Alle blogginnlegg →